Thursday, June 7, 2012

asam pedas kerisi nenas

puihh... 
dh naik berhabuk blog nie..

ok, 
sum mulakan dgn asam pedas kerisi nenas, my favourite



















bahan2:

2 ekor ikan kerisi (bersihkan, letak dlm air, ketepikan)

bahan kisar:

10-20biji lada kering
5 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
1 labu bwg besar
2 inci halia
2 inci lengkuas
sedikit kunyit hidup

* tambah air + minyak masak

3 sudu besar asam jawa
garam secukup rasa
perasa
sikit minyak utk tumis

1/2 biji nenas
daun kesum
bunga kantan 

* sedikit air + daun kesum & 1/2 bunga kantan dikisar selepas kisar bhn2 kisar.


cara2:

1.  panaskan periuk, tmbah minyak, then tumis smpi garing, naik bau.
2.  masukkan air kisar daun kesum + bunga kantan, * kalau pekat tambah air,  tunggu sehingga mendidih.
3.  tambahkan potongan nenas.
4.  lepas mendidih, masukkan ikan kerisi + asam jawa.
5.  kacau sebatikan rasa garam, asam jawa, perasa. 


asam pedas sum nie, style pekat berkuah.
blh tukar ikan kembung, ikan pari, ikan merah, apa jua jenis ikan.
kepala jenahak pun terangkat.
makan dgn nasi panas, sayur goreng.

2 comments:

  1. sedapnye...febret aku ni Som.

    ReplyDelete
  2. try la wat wani... nie febret ara gak. dia dh pandai masak sendiri.

    ReplyDelete